"Food Wave - Empowering Urban Youth for Climate Action" je projekt, ki ga sofinancira Evropska Komisija v okviru programa za razvojno izobraževanje in ozaveščanje (referenčna številka: EuropeAid/160048/DH/ACT/Multi). Projekt je namenjen ozaveščanju o trajnostnih načinih porabe in pridelave hrane za blaženje podnebnih sprememb in aktiviranju mladih v svojem kraju, da vplivajo na odločitve glede trajnostnega globalnega prehranskega sistema do leta 2030. Projekt vodi mesto Milano, soizvajajo pa ActionAid Italia, ACRA, Mani Tese in 25 projektnih partnerjev v 17 državah, vključno z Evropskim združenjem za lokalno demokracijo (ALDA). Da bi prispeval k temu širšemu cilju, je projekt pod koordinacijo ALDE, s sodelovanjem projektnih partnerjev in v sinergiji z Milanskim paktom o urbani prehranski politiki (MUFPP) vzpostavil shemo podeljevanja nepovratnih sredstev, ki bo prispevala k splošnemu cilju Food Wave in podpirala lokalne pobude na področju podnebju prijaznega vedenja pri uživanju hrane. Občina Razkrižje je bila na njihovem pozivu uspešna že drugič, tokrat z partnerstvom SustainaBite, v sestavi Občina Razkrižje, Pomursko društvo za boj proti raku in Inštitut za mladinsko politiko, in projektom Food for the future.
Ozaveščanje mladih o trajnostnem prehranjevanju je ključno za ustvarjanje prihodnosti, v kateri bodo ljudje bolje razumeli in se zavedali pomena trajnostnega prehranjevanja. Z ustreznim ozaveščanjem mladih lahko dosežemo dolgoročne spremembe prehranjevalnih navad in ustvarimo bolj trajnostno in zdravo prihodnost.
Digitalne platforme, kot so spletne strani, mobilne aplikacije in družbena omrežja, so učinkovit način za doseganje mladih. V okviru projekta bomo zato oblikovali aktivnosti, ki bodo pritegnile mlade, jih ozaveščale in izobraževale o trajnostni prehrani. Posnetki in knjižica bodo brezplačno javno dostopni vsem zainteresiranim mladim. Organizirane aktivnosti bomo izvajali tako, da bomo poučevali širši krog prebivalstva. Vsi izdelani materiali in izvedene aktivnosti bodo promovirani preko spletnih strani partnerstva in na voljo tudi drugim zainteresiranim institucijam.
Pomemben cilj trajnostne prehrane je zagotovo zmanjšanje količine zavržene hrane. V procesu pridelave, predelave in uživanja hrane nastane ogromno odpadne hrane, zato je treba stremeti k njenemu zmanjševanju na vseh področjih. To vključuje vzpostavitev boljših sistemov za shranjevanje in distribucijo hrane, ozaveščanje potrošnikov o izbiri hrane in pravilnem ravnanju s hrano ter podpiranje pobud za preusmeritev odvečne hrane tistim, ki jo potrebujejo. Zato bo del projektnih aktivnosti namenjen problematiki zavržene hrane v Sloveniji, občini Razkrižje in državah Evropske unije s posledicami, nasveti za zmanjšanje zavržene hrane in dan brez zavržene hrane v Sloveniji. Del aktivnosti projekta se nanaša na izobraževanje o trajnostni prehrani ter izmenjavo in širjenje znanja, saj ima to pomembno vlogo pri spreminjanju prehranjevalnih navad in spodbujanju trajnostnega razmišljanja o hrani. Z ustreznim izobraževanjem in ozaveščanjem lahko vsak posameznik sprejema bolj trajnostne prehranske odločitve, ki pozitivno vplivajo na okolje, zdravje in družbo. Tretji del aktivnosti se nanaša na boj proti podnebnim spremembam in zagotavljanje enakega dostopa do zdrave, trajnostne in enako dostopne hrane, ki sta pomembna globalna izziva.
Partnerstvo bo aktivnosti prednostno naslavljalo na mlade na celotnem območju Slovenije (predvsem dijake in študente), ki spadajo v starostno skupino od 15 do 35 let.
Partnerji so si razdelili dejavnosti. Vodilni partner Občina Razkrižje bo oblikoval program za mlade v občini Razkrižje, komuniciral z mediji in v sodelovanju z ostalimi partnerji izvedel tekmovanje mladih ljubiteljskih kuharjev. Partner 1 Pomursko društvo za boj proti raku bo izdelal digitalno knjižico s koristnimi kuharskimi nasveti za mlade, ki si hrano pripravljajo sami (na primer študentje). Pripravil bo tudi razstavo plakatov na temo projekta. Partner 2 Inštitut za mladinsko politiko bo produciral deset kratkih videoposnetkov, ki se nanašajo na boj proti porabi hrane, izobraževanje o trajnostni prehrani in izmenjavo/razširjanje znanja ter boj proti podnebnim spremembam in enak dostop do zdrave, trajnostne in enako dostopne hrane.
Pričakovani rezultati projekta so:
* Knjižica z nasveti in kuharskimi recepti za mlade (poudarek na zdravih, cenovno dostopnih in okusnih jedeh, ki jih lahko mladi pripravijo sami) cca. 75 strani - spletna oblika - namenjena in dostopna mladim v vsej Sloveniji (predvsem dijakom in študentom);
* Program za mlade Občine Razkrižje;
* Razstava 10 plakatov - v občinskih prostorih in v območni knjižnici ob predstavitvi knjižice;
* 2 radijski oddaji o prehrani mladih;
* 10 kratkih videoposnetkov - 3 videoposnetki na temo zavržene hrane, nasveti za zmanjšanje zavržene hrane in dan brez zavržene hrane v Sloveniji, 3 videoposnetki na temo toplogrednih plinov, ki jih povzroča hrana, poti hrane od proizvajalca do potrošnika in pridelane ali nepredelane hrane ter 4 videoposnetki o primerjavi dostopnosti hrane, hrani za malo denarja in vsebnosti hranil v obroku ter skrbi za zdravo/trajnostno prehrano v šolah in vrtcih;
* Tekmovanje mladih ljubiteljskih kuharjev v pripravi zdravih, cenovno dostopnih jedi iz lokalno pridelanih živil - z namenom motiviranja mladih in ostale populacije.
Skrbnik/vodja projekta:
Monika Holc Ivanić, tel. +386 (0)2 584 99 08, +386 (0)41 460 057, e-pošta: monika.holc@razkrizje.si