Šafarsko 42
9246 Razkrižje
Stanovske organizacije čebelarjev, kmetov in zadrug z »Recepti z okusi Slovenije« vabijo k podpori pobude za obeleževanje tedna slovenske hrane.
Z željo spodbuditi odgovorno prehransko verigo od njive do krožnika so stanovske organizacije čebelarjev, kmetov in njihovih zadrug pred letom dni, 16. 11. 2022, na Vlado Republike Slovenije naslovile pobudo, da dan slovenske hrane preraste v teden slovenske hrane. Posameznike, ustanove in medije z brošuro Teden slovenske hrane vabijo, da njihovo pobudo podpremo. V tednu, ko obeležujemo dan slovenske hrane (13.−19. november 2023), z »Recepti z okusi Slovenije« spodbujajo, da tradicionalne slovenske jedi iz lokalnih sestavin s ponosom umestimo v osrčje jedilnikov – tako v javnih ustanovah, gostinskih obratih kot v toplini našega doma. Naj vsak grižljaj odseva bogastvo in raznolikost slovenskih polj in vrtov, sadovnjakov, vinogradov, travnikov, pašnikov ter gozdov. Tudi ostale dnevne obroke, kot so zajtrk, večerja in malica pripravimo iz pridelkov in živil slovenskega porekla. V toplini doma specimo kruh in ga za zajtrk užijmo v krogu najdražjih – namazanega z maslom in medom, ob skodelici mleka ter sočnem jabolku. Zvrhana skleda sveže zelenjave naj spremlja naš vsakdan.
Cilj projekta je povezati vse deležnike v trajnostno in odgovorno lokalno prehransko verigo od njive do krožnika za dobrobit vseh generacij – tako danes kot v prihodnosti. Ker lahko samo s skupnim sodelovanjem krepimo slovensko podeželje in gospodarstvo, ohranjamo slikovito krajino in biotsko raznovrstnost ter zidamo zdravo prihodnost vseh nas.
Pridelke in živila slovenskega porekla poiščimo pri čebelarjih, kmetih in njihovih zadrugah. Na trgovinski polici bodimo pozorni na oznako »poreklo Slovenija« in oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavljata slovensko pridelavo in predelavo, kakovost izdelkov ter redno kontrolo.
Podprimo pobudo! Prelistajmo knjižico z okusnimi recepti tradicionalnih slovenskih jedi ali jo prenesimo na svoj računalnik ali pametni telefon. Knjižica je na voljo v prilogi ali na povezavi https://zzs.si/aktualno/novice/iz-dneva-v-teden-slovenske-hrane-z-recepti-z-okusi-slovenije.